Overgangsalder syndromer og akupunktur.

 

Hvornår opstår overgangsalderen?

Overgangsalder er årene omkring den sidste menstruation. Den kaldes også menopausen og klimakteriet.

 

Menopausen indtræder, når der er gået et år fra sidste blødning. Herefter modnes der ikke flere ægceller, og østrogenproduktionen i æggestokkene stopper. Gennemsnitsalderen er 51 år. 

 

Forandringerne sker ikke fra den ene dag til den anden, men er en proces, der sættes i gang omkring 35-40 års alderen, hvor hormonproduktionen begynder at falde. Det er dog sjældent noget man bemærker på det tidspunkt.

 

Det klimakterielle syndrom omfatter symptomer som hedestigninger, svedeture, nattesved, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, hovedpine, led- og muskelproblemer og psykiske ændringer i form af irritabilitet, angst/uro eller depressivitet. Yderligere kan tilføjes typiske symptomer på østrogenmangel: tørhed af hud og slimhinder samt urgency - evt. egentlig urge inkontinens(pludselig og stærk vandladningstrang som ofte fører til urinlækage).

 

Fra et TCM (Traditionel Kinesisk Medicinsk) synspunkt er overgangsalder symptomer generelt forårsaget af svækkelse af Kidney-essens i dets yin og yang aspekter. Svækkelsen af kidney ledsages ofte af overskudsmønstre: fugt, stagnation af qi og blod, uafbalanceret opadstigende lever Yang.

 

Den vigtigste enkeltårsag til svære symptomer i klimakteriet er efter TCM opfattelse emotionel stress, som har svækket essensen igennem flere år. Bekymring, angst og frygt er alle emotioner der svækker kidney og derved yin, specielt når de emotionelle problemer opstår på baggrund af for stor arbejdsbelastning.  Når dette står på gennem længere tid medfører svækkelsen af kidney yin en svækkelse af heart yin.