Post traumatisk stress disorder (PTSD) har mange ansigter og symptomer og er langtfra kun noget der rammer udsendte soldater i krig.

 

PTSD er er en biologisk reaktion på,  at kroppen og psyken har været belastet over længere tid(for lang tid). Da vi som mennesker er forskellige i  forhold til, hvor meget og hvor længe vi kan klare en presset situation, så er det meget individuelt hvornår og hvor meget der skal til før symptomerne viser sig i kroppen og psyken.

 

Ofte vil man få tilbudt psykolog samtaler. Det kan dog  være meget svært at finde overskuddet til at bearbejde situationen psykologisk,  sålænge kroppen  "larmer" fysisk og psykisk.  Man kan sige, at kroppen og psyken forsøger at få personen i tale og fortælle, at der er akut behov for hjælp udefra.  

Det er her akupunkturen kommer ind, som en meget sikker og effektiv hjælp og som et supplement til det psykologiske terapi arbejde.

 

Overordnet nedsætter akupunktur det biologiske stress respons og regulerer hormonspejlet. 

 

Det betyder, at du klassisk kan forvente følgende effekt:

 

- indsovning  og søvnkvalitet forbedres 

- blodtrykket normaliseres

- overreaktioner som raseri og vredesudbrud nedsættes. Følelsen af kontrol og mulighed for at agere i stedet for at reagere genfindes.

- angstanfald bliver gradvist færre og mindre intense

- større energi niveau og dermed større overskud til de daglige opgaver,  uden at udtrættes

 

En case fra klinikken:

Ung mand henvender sig med følgende symptomer efter 1-2 års akut søvnmangel:

Har så svært ved at sove, at han næsten ikke synes han kan "finde ud af" at falde i søvn mere. Når han endelig gør, har han mange opvågninger(let søvn) og/ eller vågner alt for tidligt.

Han kan ikke kende sig selv og sit reaktionsmønster. "Tænder af", specielt i situationer med barnegråd/skrig. Føler han har svært ved at styre sig og må gå væk fra situationen. 

Har problemer med varme, specielt i tilspidsede situationer.

 

Behandlingsforløb: 5 behandlinger med kort interval (1 uge). Efter 3 behandlinger sov han rimelig godt igen. Følte lidt mere kontrol i situationer med støj.

Efter 5. behandling har han sovet igennem for første gang i meget længe, har ingen hedeture og ingen problemer med at kontrollere sin vrede.