Søvnløshed er en udbredt lidelse.

 

På den korte bane forringer det  livskvaliteten væsentligt og på længere sigt kan søvnløshed være medvirkende til alvorlige sygdomme.

 

Søvnen er måske den faktor for vores sundhed,  som er mest undervurderet. Det er muligvis fordi  mangel på søvn her og nu ikke har en umiddelbar indlysende og klar konsekvens.

 

På den korte bane mærker du formentlig, at du har sværere ved at koncentrere dig. Du er ikke på samme måde opmærksom på hverken dig selv eller dine omgivelser, du kan være kortluntet eller mere grådlabil. Det kan også være, at du oplever at du oftere er forkølet og har lettere ved at få andre infektioner. Det skyldes, at dit immunforsvaret er svækket på grund af den manglende søvn.

 

Søvnforskningen viser desuden også, at der ikke på samme måde er overskud til selvrefleksion, da kroppen og sindet er i  forøget stressrespons og derfor kun kan overskue de mest basale behov.

 

På den lidt længere bane kan mangel på søvn dog have en noget mere alvorlig konsekvens.

Ifølge hjerneforsker og søvnekspert Birgitte Rahbek Kornum viser rigtig mange studier, at risikoen for sygdomme som cancer, alzheimer, hjerte-kredsløbslidelser, sukkersyge og fedme stiger markant.

 

Måske er du en af dem der er i tvivl om, hvor mange timers søvn du har brug for?

Som en tommerfingerregel kan du lægge mærke til, hvor frisk du er om formiddagen omkring kl. 10-11. Her bør du ikke have problemer med at holde dig vågen eller have brug for kaffe og andre opkvikkende stimulanser. Så, er du træt på det her tidspunkt, er det en klar indikation på, at du sover for lidt.

En anden oplysning der er meget interessant er, at samtlige søvnstudier viser, at ingen mennesker kan nøjes med 6 timers søvn. Kroppen og sindet fungerer simpelthen ikke optimalt med så lidt søvn. 

 

I kinesisk medicin regner man groft sagt med to typer af søvnforstyrrelser:

- Indsovningsbesvær, der skyldes påvirkning af Hjerte funktionskredsen

- For let søvn med mange opvågninger, der skyldes påvirkning af Lever funktionskredsen

 

I begge tilfælde er det oftest følelsesmæssige faktorer der ligger til grund dvs. en ubalance som involverer Shen. Der findes ikke et dækkende dansk ord for begrebet Shen. Et bud kunne være det vi forstår ved sjælen og det psykiske, men Shen er også påvirket af fx blodet. 

 

Der er forskellige årsager til at du oplever akut eller kronisk søvnløshed. De faktorer der spiller ind er:

- Følelsesmæssige ubalancer

-  Kost

- Overanstrengelse

- Sygdom

- Stimulanser 

- Alt der involverer blødning, eksempelvis  fødsel, operation, traume

 

Behandling af søvnløshed sigter hovedsageligt på at berolige Shen og i den forbindelse at øge kvaliteten af blodet og kredsløbets flow.